top of page
1 (39).jpg

MOMENTOS startades för att sprida kunskap kring olivoljor och kunna erbjuda extra jungruolivoljor av hög kvalitet. Det finns få branscher som är så bedrägeridrabbade, något som till stor del beror på att det finns liten kunskap kring vad som faktiskt är en bra olivolja. De flesta konsumenter litar på vad som står på etiketten.

Majoriteten av av alla olivoljeproducenter håller tyvärr kvantitet högre än kvalitet, vilket gör att det kan vara svårt att få tag på en bra olivolja med balanserad intensitet, stor mängd antioxidanter och andra viktiga ämnen som otvivelaktigt gör olivoljan till det absolut bästa matfettet ur hälsosynpunkt.

 

MOMENTOS vill hjälpa dig att få det som du betalar för och därför har vi ett nära och stolt samarbete med våra olivoljeproducenter. Vi vet var och hur olivträden växer när oliverna skördas och hur framställningen av oljan går till. Därför kan vi garantera hög kvalitet. 

MOMENTOS säljer olivoljor från Dehesa de Búlar och Finca Oliveta som båda har stor kunskap, driver ekologiskt lantbruk och tar fram härliga extra jungfruolivoljor med stora mängder av de viktiga näringsämnen som ger olivoljans hälsoeffekter.  

Nedan kan du läsa om deras arbete och förstå vikten av att vara noggrann och kunnig i varje steg i olivoljeframtagningen, från olivträdet till att oljan finns ditt kök.

LÄR KÄNNA VÅRA OLIVOLJEPRODUCENTER & VÅR FILOSOFI

DEHESA DE BÚLAR 

EKOLOGISKT LANTBRUK MED FOKUS PÅ KVALITET OCH HÅLLBARHET

OILÉ är en ekologisk extra jungfruolivolja som kallextraherats från picual- och hojiblancaoliver och framställs enbart genom mekaniska metoder, utan tillsatser. Oliverna är skördade vid precis rätt tillfälle för att ta vara på de viktiga ämnen som är så hälsosamma i olivoljan. Oilé har en tydlig beska som kännetecknar mycket E-vitamin. Den har även en kryddighet och en grön fruktighet med aromer av gräs, citrus, svartpeppar och äpple. Det är en balanserad och komplex extra jungfruolivolja som är perfekt att steka i eller ringla över över maten.

Förutom att ta fram en kulinariskt god extra jungfruolivolja, så ligger Dehesa de Búlars fokus även på att oljan ska ha höga nivåer av polyfenoler som är en av de största anledningarna till att exra jungruolivolja är det hälsosammaste matfettet som finns. 

Oilé har vunnit silver i New York International Olive Oil Competition 2017 och 2019 som är ett av de mest prestigefyllda priser en olivolja kan få. Dessutom har Oilé vunnit pris för sin förpackning och listats som en av de 100 bästa i världen i EVOOLEUMS:s olivoljeguide som publicerades av MERCACEI 2019. Tack vare sin plåtförpackning håller sig olivoljan skyddad och får de bästa förutsättningarna för att hålla hög kvalitet.

Producenten Dehesa de Búlar har utvecklat ett jordbruksekosystem som stärker den naturligt biologiska mångfalden och skyddar oliverna från skadedjur, som både är ekologiskt och effektivt. Hög kvalitet och en hållbar miljöpåverkan är två av prioriteringarna vid framställningen.

Köp Oilé
1 (39).jpg

DEHESA DE BÚLAR - med fokus på kvalitet och hållbarhet

Dehesa de Búlar drivs av bröderna Francisco och Rafael López Osorio som är utbildade inom lant-, jord-, och skogsbruk tillsammans med Francisca Guzmán Lobo som har licentiat inom miljövetenskap. De två sistnämnda är gifta med varandra och har flera års erfarenhet av miljöprojekt och internationella utvecklingssamarbeten i länder som Afghanistan, Syrien, Libanon och Mexiko.  Brödernas familj har odlat olivträd i flera generationer, men det är först de senaste åren som konstellationen som bildar Dehesa de Búlar har satsat professionellt på egen olivoljeproduktion av högsta kvalitet. Odlingarna är helt ekologiska och till skillnad från det konventionella sättet att odla olivträd på, monokultrurellt (då bara ett växtslag åt gången odlas på kala markytor), så växer hundraåriga och yngre olivträd på betesmark där betesdjur strövar fritt.

 

Genom att ta hand om den naturliga växtlighet som skyddar olivodlingens markytor och ger goda förutsättningar för inhemska växter i ek- och buskskogarna att växa, så har man skapat ett jordbruksekosystem. Skadedjuren bekämpas genom det självreglerande ekosystemet tack vare en balanserad mångfald av växer och insekter.  

Dehesa de Búlar har samarbetat med forskare med premierade avhandlingar om ekologiskt jordbruk och ingår för tillfället i en studie kring biologisk kontroll av olivträdets vanligaste skadedjur, olivmalen. Dessutom har de påbörjat ett samarbete med Granadas universitetet inom fysikalisk kemi för att se den totala mängden polyfenoler och undersöka den antioxidantiska förmågan som deras egna extra jungrufolivoljan Oilé har. 

Dehesa de Búlars målsättning med det ekologiska jordbruket, strävan efter en hållbar miljöpåverkan, skyddande av den biologiska mångfalden och kampen mot klimatförändringar sträcker sig längre än certifieringar av sin produkt. I den mån de har möjlighet, vill Dehesa de Búlar bidra till en beboelig och klimatbalanserad planet för kommande generationer - med frisk luft, rent vatten, bördig och brukbar jord som binder koldioxid och ett fungerande ekosystem som har en rik mångfald. 

Olivodlingen ligger vid bergskedjan Sierra de Huétors naturreservat och sträcker sig över 200 hektar av betesmark med busk- och ekskog, samt typiska Medelhavskullar. Inom kort kan området komma att bli djurskyddsområde för spanska kejsarörnen och det spanska lodjuret tack vare Dehesa de Búlars arbete som gärna vill ge skydd åt de hotade djuren.

1 (18).jpg

UPPTÄCK VÅRA OLJOR

bottom of page